S/S Skogland

Med anledning av f√∂rsta v√§rldskriget 1915 best√§mde sig Evert f√∂r att resa hem till Sverige f√∂r att g√∂ra v√§rnplikten, och han m√∂nstrade p√• som eldare i mars 1915 i Montevideo pŚ norska √•ngfartyget S/S Skogland av Haugesund som gick med last av majs frŚn Rio de la Plata till Aarhus via Santiago pŚ Kap Verde√∂arna. Resan gick via Montevedeo, Cap V√§rde√∂arna, Las Palmas och Belfast.

Hemfšrden blev farlig, och pŚ h√∂jden av Rio de Janeiro blev de beskjutna och prejade av en engelsk destroyer, och efter 19 dagar sŚ tog kolet slut. Eldarna spelade munspel och dansade medan kapten D√ľring sŚg sitt fartyg driva med vinden.

Efter skeppsrŚd besl√∂ts (enligt Evert) att elda med majs. Majsen ršckte de tvŚ dygn det tog f√∂r att na fram till Santiago. "Vi fick upp Śngan med den, och det luktade gott och smakade bra - men det var svŚrt att elda med majs och kr√§vde en ny eldarteknik".

UtanfŲr Lands End blev de Śterigen beskjutna, √§ntrade och inbogserade till Swansea. Efter att ha blivit arresterad som misst√§nkt spion i Swansea, men frigiven, landsteg Evert i GŲteborg 12 april 1915.

S/S Skogland kolliderade senare, den 12 mars 1924 nära Köpenhamn, dit hon kom från Bahia-Blanca. Kanske var kollisonen en föjd av besättningens kondition.

En svensk sjöman ombord på Skogland skriver 1924:

"Jag är nu ombord på en.norrman, S/S Skogland, en riktig svältkasse.Här vankas det inget annat än stockfisk och fiskbullar och f-n så lite avdet också. Besättningen är oorganiserad."


 
Den ultimate Evert Taube samlingen

Till sidans början

Slumpmšssig visa

Jag har skrivit till min flicka, jag har skrivit till min vän,
jag fick svar den nittonde i denna månad,
jag har smyckat hennes kammare med blommor och med grönt,
och på väggen hänger tavlorna så skönt.

Hennes namn det är det vackraste som jag beskriva kan,
ty Linnéa är det skönaste på jorden.
Det som blomsterkonungen inunder höga granar fann,
något skönare jag ej beskriva kan.

Linnea

Evert Taube. Livet som konst - konsten som liv av Mikael Timm
Evert Taube. Livet som konst - konsten som liv av Mikael Timm
Lšs mera
Ňterkomst av Evert Taube
Ňterkomst av Evert Taube
Lšs mera
Till Bords Med Evert Taube Av Jesper Taube, Petter Karlsson
Till Bords Med Evert Taube av Jesper Taube, Petter Karlsson
Lšs mera