Lars Forssell

Lars Hans Carl Abraham Forssell, född 14 januari 1928 i Stockholm, död 26 juli 2007 i Stockholm, var en svensk författare och ledamot av Svenska Akademien 1971-2007 (stol nummer 4). Han var en mångsidig författare som var verksam i många genrer, däribland poesi, dramatik, visor, barnböcker, översättningar.
Forssell gifte sig 1951 med Kerstin Hane och paret fick sönerna Jonas Forssell och Malte Forssell. Nära vän till Evert Taube .

Forssell gick i Kungsholms Folkskola, som i början på 1900-talet var världens största folkskola.[källa behövs] På Stockholms stadsmuseum finns information om att antalet barn var 3 800, men då inte alla barn gick varje dag läste de i skift, och då var elevantalet uppe i 6 000 elever.
Forssell studerade i USA på 1940-talet vid Augustana College, Rock Island, Illinois, blev fil. kand. i Uppsala 1952 och försörjde sig därefter som kulturskribent i tidningar och litterära tidskrifter (Utsikt, BLM, Poesi, Dagens Nyheter, Expressen), samtidigt som han etablerade sig som vistextförfattare till kabaréer och egna revyer (bland annat Två åsnor i Göteborg 1957). Hans diktsamlingar gav honom en plats i Svenska Akademien 1971, men det var hans sångtexter som gjorde honom allmänt känd. På 1970-talet var han verksam både som poet och som schlagertextförfattare och han skrev texten till Sommaren som aldrig säger nej, som vann den svenska uttagingen 1973, och 1980 skapade han en show till Lill-Babs.
Forssell fick blev något av nationalpoet när han 1999 på beställning av Riksdagen skrev en kantat om svenskheten och "de långa nätternas och de stora avståndens språk.

Bibliografi


Ryttaren och andra dikter, 1949 (dikter)
Narren, 1952 (dikter)
Chaplin, 1953, 1993 (essä)
F C Tietjens: en bild ur den samtida intelligentians liv, 1954 (rolldikt)
Cattus 1955
Kröningen, 1956 (drama)
Telegram, 1957 (dikter)
Snurra min jord, 1958 (visor)
En kärleksdikt, 1960, 1993 (dikter)
Mary Lou, 1962 (drama)
Prototyper, 1962
Charlie McDeath, 1962 (enaktsdrama)
Söndagspromenaden, 1963 (drama)
Torsten Andersson, 1963
Röster, 1964 (dikter)
Galenpannan, 1964 (drama)
Jack Uppskäraren och andra visor tryckta i år, 1966
Samtal vid Ganges, 1967
Upptåg, 1967
Christina Alexandra, 1968 (drama)
Ändå, 1968 (dikter)
Nedslag, 1969
Rötmånad, 1970 (filmmanus)
Borgaren och Marx, 1970 (komedi)
Show, 1971 (komedi)
Oktoberdikter, 1971, 1993 (rolldikt om Lenin)
Solen lyser på himlen blå, 1971 (barnvisor)
Sigfrid Siewertz, 1971
Försök, 1972
Visor svarta och röda, 1972 (visor)
Det möjliga, 1974 (dikter)
En bok för alla människor, 1975
Dikter, 1975
De rika, 1976
Teater 1-2, 1977
Haren och vråken, 1978 (drama)
Poeten och glasmästaren, (med Hans Gefors), 1979
Jag står här på ett torg, 1979 (visor)
Brokigheten, 1980
Stenar, 1980 (dikter)
Lasse i gatan eller Pirater, 1982 (drama)
Bilder bakom kulisserna, (med H Gedda), 1983
Axplockerskan, 1984
Ola med handklaveret, (med Fibben Hald), 1985
Poesi, 1986
Christina, (med H Gefors), 1986 (opera)
Sånger, 1986, utökad upplaga 1992 (dikter)
Visa stenar, (med C F Reutersvärd), 1987
Dagbrott, 1988
Sorgen och munterheten, 1989
Vänner, 1991
Peer Gynt, (tolkning av Henrik Ibsens pjäs), 1975, 1991
Hustruskolan, (tolkning av Molières pjäs), 1992
Rörliga bilder, 1992
Loggbok, 1996
Förtroenden, 2000 (dikter)
Sångtexter i urval [redigera]

Snurra min jord, (fransk visa av Leo Ferré)
Jag står här på ett torg, (fransk visa, Le déserteur av Boris Vian)
Marknadsvisa
Balladen om tiggaren och målaren Salvador Dali
Jonas visa
Sommaren som aldrig säger nej, (musik: Monica och Carl-Axel Dominique, vinnare av Melodifestivalen 1973)
Tillägnan, (musik: Monica Dominique)
Priser och utmärkelser [redigera]

Carl Emil Englund-priset 1965 (för Röster)
Evert Taube -stipendiet 1966
Bellmanpriset 1968
De Nios stora pris 1969
Bellmanpriset 1981
Övralidspriset 1981
Ferlinpriset 1983
Pilotpriset 1992
Litteris et Artibus 1993
Cornelis Vreeswijk -stipendiet 1997
Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 1997
Svenska Akademiens nordiska pris 1998
Erik Lindegren-priset 2000
Olle Adolphsons Minnespris 2005

Forssell myntade det berömda uttrycket De flesta flickor skulle inte drömma om att göra de saker de drömmer om att göra.


Se också 4 andra artiklar angående Lars Forssell:

Beppe Wolgers,  Cornelis Vreeswijk,  Evert Taube-stipendiet,  Sofia Karlsson,  





 
Den ultimate Evert Taube samlingen

Till sidans början

Slumpmässig visa

Träden skiftar rent i rött och guld
Första torpet bortom roslagstull
Skymter mellan ekar fur och al
tuppen han gal
Seglar på Brunnsviken mentafor
Ej en kåre över böljan går
Trots sitt motorbåten smattrar fram
med en Madamm
Träden skifta ren i rött och gull,
första torpet bortom Roslagstull
skymtar mellan ekar, fur och al,
tuppen han gal.
Seglarn på Brunnsviken vänta får -
ej en kåre över böljan går.
Trotsigt motorbåten smattrar fram
med en madam.
Hundrade bilar, fulla,
borta på vägen rulla,
blänkande, doftande bensin.
Ack, denna tids charmörer,
skinnklädda bilchaufförer
skulle eldat fantasin
i den gamla tiden
sorgligen förliden
när vår Bellman sjöng vid tulln
och ljustra kräftan röd -
ur kastrulln.

Första torpet

Evert Taube. Livet som konst - konsten som liv av Mikael Timm
Evert Taube. Livet som konst - konsten som liv av Mikael Timm
Läs mera
Återkomst av Evert Taube
Återkomst av Evert Taube
Läs mera
Till Bords Med Evert Taube Av Jesper Taube, Petter Karlsson
Till Bords Med Evert Taube av Jesper Taube, Petter Karlsson
Läs mera