Fritiof Anderssons Paradmarsch

Fritiof Anderssons Paradmarsch

Fritiof Anderssons Paradmarsch

HÀr kommer Fritiof Andersson, det snöar pÄ hans hatt,
han gÄr med spel, han gÄr med sÄng!
Hej, mina lustiga bröder!
Det knarrar under klackarna, det Àr en vinternatt.
Hej, om du vill,
sÀg bara till,
sÄ gÄr vi hem till Söder.

Enligt CiteringsrÀtten visas bara en vers eller refrÀng (upphovsrÀttslagen § 22)

Söktips (titeln Àr inkluderad)
cdon.com sÀljer nya LP & CD
Tradera Àr auktion av begagnat

MusicBrigade -Över 20 000 gratis musikvideos!


Om denna sÄng vill Àgaren till denna webbplats gÀrna berÀtta en liten anekdot:

PÄ Sondelani ranch i West Nicholson i Zimbabwe ansvarade jag för trÀning av 10 vildfÄngade elefanter 2005-2006, som skulle trÀnas för att bli ridelefanter vid safari.

I Mugabes Zimbabwe var dieseln en bristvara, och jag brukade ta en kvarts promenad mellan lodgen ner till Booman och gÄ samma femtonminuters strÀcka tillbaka nÀr trÀningspassen var slut. Ingen större trapats, Àven om temperaturen vÀrsta dagarna i december 2005 var 54 grader, och nÄgon skugga fanns inte pÄ denna arbetsplats. Möjligen kunde det bli spÀnnande om herdarna Äterkommit med de 140 kafferbufflarna för tidigt, de skulle valla dem om dagarna, och stÀnga in dem vid femtiden. Det ôR lite skillnad att stirra tillbaka pÄ en kafferbuffel som tokglor pÄ en jÀmfört med en ko, Àven om den Àr van vid mÀnniskor.

PÄ ranchen fanns ocksÄ ett tjugotal lejon i mycket stora hÀgn. Ett av dem, en hona, började under vintern att lyckas ta sig ut med jÀmna mellanrum, hon brukades snart siktas, bedövas och fraktas tillbaka till hÀgnet, som varje gÄng fick en högst provisorisk reperation.

Första gÄngen detta hÀnde, och kockarna berÀttade att ett lejon hade rymt, tog jag lÄnglunch, och avvaktade tills hon var inne igen.

Men nÀr jag vÀl kommit ner till booman, sÄ sa elefantskötarna att hon var ute igen, och hade siktats inte lÄngt frÄn vÀgen jag gÄtt ner pÄ. Kanske hade hon sett mig...

Vi invÀntade alla besked att hon var infÄngad, och nÀr det kom gick jag upp i halvmörkret och fick en försenad kall middag.
Samt beskedet att hon redan var ute igen, jag hade inte möjligen sett henne?

SÄdÀr höll det pÄ, nÀr jag gick ner efter besked att hon var infÄngad, sÄ berÀttades det nere vid booman att hon redan varit ute en bra stund.

Jobbet mÄste fortgÄ, och uppgiven och gsnak rÀdd, gick jag fram och tillbaka nÄn vecka, medan de olika beskeden om lejonets position avlöste varandra med nÄgon timmes mellanrum. mellan trÀdstammarna i den uttorkade vinterbushen spanade jag första dagarna efter nÄt gult, och funderade över den ena hopplösa strategien efter den andra, utifall jag skulle fÄ henne emot mig. Oxpiskan som jag alltid hade med mig skulle förmodligen inte duga mycket till, fast den anvÀnds pÄ cirkus.

Att gÄ och vara rÀdd pÄ det viset gjorde det Ànnu svÄrare, och istÀllet började jag gÄ med rak rygg framÄt, utan att se mig om eller Ät sidorna, sjungandes Fritiof Anderssons paradmarsch, medan jag ibland knallade med oxpiskan. Möjligen lyckades jag ibland tom. frammana bilden av en promenad en iskall vinternatt i Stockholm i den torra hettan dÀr vind och regn uteblivit tre Är i rad.

PÄ nÄgot sÀtt gick det lÀttare att glömma faran, och att inbilla sig att allt skulle gÄ bra. FÄ andra sÄnger hade hjÀlpt mig pÄ detta sÀtt, och jag var dÄ Taube mer tacksam Àn nÄnsin förr.

Elefanterna blev fÀrdiggtrÀnade, och bÀr sedan 2006 turister pÄ ryggen uppe vid Viktoriafallen.
Evert Taube - Fritiof Anderssons paradmarch
(Videoinslaget ovan Àr en inbÀddad lÀnk frÄn Youtube)


Se också 1 andra artiklar angående Fritiof Anderssons Paradmarsch:

Fritiof Andersson,  

1 Relevanta boktips om Fritiof Anderssons Paradmarsch:

Fritiof Anderssons Paradmarsch är inkluderat i länkarna nedan

Sök mer information på:

STIM | Internet med Google

Relevanta köptips: (Titeln är automatiskt inkluderad i sökningen)

 
Den ultimate Evert Taube samlingen

Till sidans början

Slumpmässig visa

Byssan lull, koka kittelen full,
dÀr kommer tre vandringsmÀn pÄ vÀgen,
byssan lull, koka kittelen full,
dÀr kommer tre vandringsmÀn pÄ vÀgen.
Den ene, ack sÄ halt,
den andre, o, sÄ blind,
den tredje han sÀger alls ingenting.

Byssan Lull


Taube sjunger och lÀser Taube
av Evert Taube
Läs mera